2014. augusztus 29., péntek

Chilis paradicsomdzsem (Chili tomato jam)

Az elmúlt héten kaptam Limarától az ötletet, hogy chilis paradicsomdzsem készüljön nálam is...neki pedig a Szakácsok könyvéből van a recept. Nekem nem volt se gyömbérem, se halszószom, így kihagytam ezeket. Kicsivel több paradicsomból készítettem. Amúgy a többi hozzávaló stimmel...:D


Az eredeti recept hozzávalói:
- 1 kg jó érett paradicsom
- 8 db csilipaprika
- 8 gerezd fokhagyma
- 4 hüvelykujjnyi friss gyömbér
- 6 ek. halszósz
- 60 dkg cukor
- 2 dl alma vagy vörösborecet

A paradicsomot (szerintem nekem vagy másfél kiló is volt...) forrásban levő vízbe tesszük pár percre, és a héját lehúzzuk. A csilipaprika szárát levágjuk, a fokhagymát megpucoljuk és a paradicsomhoz dobjuk, botmixerrel simára turmixoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a vörösborecetet (és ha van otthon, akkor a reszelt gyömbért és a halszószt) és lassú tűzön nagy türelemmel addig főzzük, amíg jól be nem sűrűsödik...elvileg három óra kell hozzá (minimum), nekem szerintem öt is volt...plusz két teáskanál zselatinnal megküldtem azért a biztonság kedvéért...üvegbe töltöttem még forrón, kupakot rácsavartam, pár percre fejreállítottam, majd ment a dunsztba...


2014. augusztus 28., csütörtök

Mediterrán kenyér

Van nekem egy barátosném, akinek a drága ura most ünnepelte a 40. szülinapját....az ő meglepi-partijára sült ez a kenyérke...:)

                           

Hozzávalók:
- 400 gramm BL80 kenyérliszt
- 100 gramm teljes kiőrlésű búza kenyérliszt
- 250 gramm öregtészta
- 10 gramm FRISS élesztő
- 2 tk só
- 3 ek apróra vágott olivabogyó
- 3 ek apróra vágott aszalt paradicsom
- 2 ek olivaolaj (az aszalt paradicsom mellől)
- kb.310 ml víz

A hozzávalókat mérjük a dagasztógép üstjébe (a vízből nem biztos, hogy mind kell, függ a liszttől is, hogy mennyire van szükség) és dagasztassuk meg alaposan a tésztát, majd tegyük egy enyhén kilisztezett tálba és takarjuk le egy tiszta konyharuhával. Fél óra elteltével kicsit gyúrjuk át, majd ismét takarjuk le és kb. 15 percet pihentessük. Ezután formázzuk meg, alakítsuk ki a nekünk tetsző formát és tegyük a kenyerünket egy sütőpapírral kibélelt edénybe (aminek van teteje is). Az edény tetejét spricceljük be, és tegyük rá a kenyérre. 25 perc elteltével kapcsoljuk be a sütőt 230 fokra. Ha bemelegedett (kb. 20 perc múlva), a kenyerünket vágjuk be, spricceljük le vízzel jól, tegyük vissza a fedelet és mehet is a sütőbe. 15 percet süssük 230 fokon, majd vegyük vissza 200-ra a hőfokot, és további 30 percig süssük. Ezután vegyük ki a sütőből, a fedelét vegyük le óvatosan, és ha szükséges, pár percre tegyük vissza a kenyeret edény nélkül a sütőbe. Ha elkészült, kivesszük, lespricceljük hideg vízzel és rácson hagyjuk kihűlni.










2014. augusztus 24., vasárnap

Sörös kenyér (Beer Bread)

Aki a sörről többet szeretne tudni, az kattintson ide.

A sörös kenyér receptjét Limaránál találtam, a közvetlen linkje itt van.

A recepten csak annyit változtattam, hogy a tönkölyliszt helyett teljes kiőrlésű tettem hozzá..


Hozzávalók:
- 0,8 dl víz
- 2 dl sör
- 1,5 tk só
- 2 ek. olaj
- csipet aszkorbinsav
- 25 dkg öregtészta
- 10 dkg tk. tönkölyliszt
- 40 dkg BL 80 liszt
- 1 ek. méz
- 1 dkg élesztő

A sört öntsük a mércés pohárba, és legalább egy órán át hagyjuk állni...de az sem baj, ha egy egész napot áll...remek alkalom a maradék sör felhasználáshoz a kenyér :D :D. Már, ha marad...nálunk nem is szokott amúgy lenni, mert sosem iszunk :D. (A pálinka finomabb...:D)

A kenyér hozzávalóit a dagasztógép üstjébe mérjük, és hagyjuk, hogy a gép alaposan kidolgozza a tésztát. Miután kész, kelesztőtálba tesszük, és hagyjuk kelni. Fél óra múlva kissé átgyűrjuk, majd újabb 15 perc pihenés következik. Ezután formázzuk, a fedeles sütőedényünk sütőpapírral kibélelt aljába tesszük és és kb. 45 percig pihentetjük (vagy amíg a duplájára nem nő). A sütőt 230 fokra előmelegítjük, amikor a kelesztésből még 15-20 perc van hátra, akkor kapcsoljuk be a sütőt. Mielőtt a sütőbe tesszük a megkelt kenyerünket, bevágjuk több helyen, alaposan lespricceljük vízzel, rátesszük a fedőt. Kb. 15-20 percig sütjük 230 fokon, aztán visszavesszük 200 fokra és még kb. fél órát sütjük. A végén levehetjük a tetejét, ill. kivehetjük a kenyeret az edényből és az utolsó öt-tíz percben a rácson süthetjük addig, még szépre nem sül :D. Ha kész, tegyük rácsra, spricceljük meg gyengén hideg vízzel, tegyük hűvös helyre és hallgassuk....:)))

(megjegyzés: simán lehet a teljes folyadékmennyiség a sör, valamint vigyázzunk, kicsit jobban lágyítja a sör a tésztát, ezért egy hangyányival feszesebbre dagasszuk)





2014. augusztus 19., kedd

Börek (vagy burek)


Törökországban a böreket az ún. yufka tésztából készítik. És ez nem ugyanaz, mint a rétestészta, ahogy azt a kutakodásaim során olvastam itt-ott...A yufka, vagy más néven filotészta nem más, mint liszt, víz, só és olivaolaj keverékéből készült tészta, amit hártyavékonyra kell nyújtani és megtölteni valamivel. Ami éppen van otthon. 

Én két hete a Pasha Bakery-ben ettem szerintem életemben először böreket, rögtön spenótosat, és azt hiszem, hogy menthetetlenül beleszerettem. Egyből elkezdtem keresgélni, hogy mi is ez pontosan, hogy készül....irtó nagy ellentmondások vannak a neten...

Én mindenesetre a filotészta (yufka) receptjét a Tésztavarázs (Michel Roux) c. szuperkönyvemből vettem. A tölteléknél viszonylag kreatív voltam, bár jópár török oldalt megnéztem...

A tészta nagyon egyszerű egyébként, nem kell hozzá más, mint:

- 400 gr liszt
- 6 gr só
- 330 ml víz, 50 fokra felmelegítve
- 30 ml olivaolaj
- kevéske kukoricaliszt

A lisztet, a sót és a vizet robotgéppel összekeverjük, és a masinát kis fokozatra kapcsoljuk. Ahogy a hozzálók kezdenek összeállni, vékony sugárban belecsorgatjuk az olivaolajat. Amikor a tészta kezd egyneművé válni, leállítjuk a gépet. Egy spatulával lekapargatjuk, ami a tál belsejére és a horogra ragadt. A gépet közepes fokozatra állítjuk és a tésztát 3-4 percig dagasztjuk, amíg már elég lágy és ragadós, és majdnem elválik a tál falától. A tésztát a munkafelületre helyezzük, labdát formázunk belőle, majd 60 g-os darabokra osztjuk. A darabokat is labdává formázzuk és kukoricaliszttel megszórt sütőlapra rakosgatjuk, egymástól néhány centire. Letakarjuk folpack kal és felhasználás előtt legalább 2 órára hűtőbe tesszük. 

A kis labdácskákat lisztezett deszkán - állandó lisztezés mellett - 0,5 mm vékonyra nyújtjuk, és azonnal lefedjük benedvesített (de nem vizes!) konyharuhával, vagy folpackkal. A kész lapokat egymásra tehetjük, de mindig lisztezzük be őket. Hútőben tárolhatjuk, ha 24 órán belül felhasználjuk.


Az én töltelékem:

- 250 gr túró
- 1 db tojás
- kis marék zöldpetrezselyem
- só
- reszelt sajt

Ezeket összekeverem alaposan és az olivaolajjal megkent vékony filotészta szélére egy csíknyi tölteléket teszünk, majd kígyóvá feltekerjük és végül csigát formázunk belőle. Egy felvert tojássárgájával megkenjük és megszórjük szezámmal v. fekete szezámmal.


 

180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük és forrón vagy hidegen is tálalhatjuk.

 

2014. augusztus 17., vasárnap

Az én pizzám


Régebben Jamie Oliver pizzatésztáját készítettem, aztán, amióta megvettem magamnak Michel Roux Tésztavarázs c. könyvét, azóta az ebben szereplő recept alapján sül a pizzatésztám. Feltétnek pedig bármit lehet rátenni, amit csak szeret az ember...

Én most tejfölös-fokhagymás alapra kis pirított szalonnát és dinsztelt hagymát (lila és vörös vegyesen), kis erőspaprikát tettem és megszórtam sajttal. Elég minimalista, de annál finomabb verzió ez...és még számtalan verzióban készülhet...tényleg csak a fantázia (no meg persze az ízlés) szabhat határt...:)

Szóval, a pizzatészta hozzávalói:

570 gr BL80 kenyérliszt vagy BL55 finom liszt
20 gr FRISS élesztő
330 ml kézmeleg víz
20 gr só
25 gr cukor (ez szerintem akár el is hagyható)
50 ml extra szűz olivaolaj

Két lépésben készül ez a pizzatészta.

Ha este szeretnénk enni, akkor korán reggel keverjünk el 450 gr BL80 kenyérlisztet vagy BL55 finom lisztet 330 ml kézmeleg vízzel és 20 gr FRISS élesztővel, majd fóliával takarjuk le és meleg helyen 8-12 órán át hagyjuk kelni.

Miután megkelt, enyhén lisztezett felületen a tésztát az egyik kezünkkel megütögetjük, hogy a levegőbuborékok távozzanak belőle, míg a másikkal ráhajtjuk a tésztát saját magára. Az egyik kezünkkel apránként hozzáadjuk a sót, a cukrot és az olivaolajat, végül a lisztet. Jól összekeverjük és addig gyúrjuk, amíg a tészta rugalmas, testes és érintésre enyhén ragacsos lesz.  (Azért ezt a második lépést végezhetjük természetesen a dagasztógép segítségével is...)

A tésztát letakarjuk és nagyjából egy órán át szobahőmérsékleten pihentetjük. (Tökéletes, könnyű pizzalap lesz ebből a tésztából, ami Fabio Ciervo, a Waterside Inn olasz sous chef-jének a receptje.)