2014. március 30., vasárnap

Újabb liszt-szállítmány...

....érkezett Vica és Turcsi segítségével. Konkrétan ők hozzák mindig nekem a lisztet, amikor Egerben járnak, és nekem elfogyott, vagy csak fogyóban van és nem felejtek el szólni nekik :)))))))).
Ma kértem még a BL80-as lisztek mellé még teljes kiőrlésű búza kenyérlisztet is, ennek a jelölése BLTK. A teljes kiőrlésű búzából készült liszt a búzaszem őrlése után a búza mindhárom  (héj, magbelső, csíra) részét tartalmazza.

Na és kipróbálom még az ún. kalácslisztet is :).


Kefires kifli kalcitonnal és zabkorpával dúsítva

Tulajdonképpen Limara aludttejes kiflije volt a kiindulópont, aztán jöttek az akadályok itthon. Próbáltam én tejet altatni...de nem jött össze...úgyhogy maradunk a kefirnél. :) Viszont ma a bioboltban vettem kalcitont. Hogy mi is az? Na, én sem tudtam, pár napja találkoztam ezzel a szóval valahol a neten, nem is emlékszem már rá, hogy hol...és hogy egyáltalán hogy került elő a dolog. (A kalcitonról bővebbet a bejegyzés végén olvashatsz.)

Hozzávalók a kiflihez:
- először is kovászt (tkp. gyorskovász) kell készítenünk, ami áll 1 dkg élesztőből, 2 dl vízből és 20 dkg lisztből. Ezeket elkeverjük és letakarva állni hagyjuk a konyhapulton 4-5 órán át.
.....4-5 óra múlva hozzáadunk még a kovászunkhoz:
- 40 dkg lisztet
- 2 kk sót
- 2 pohár kefírt
- 3 evőkanál kalcitont
- 2 evőkanál teljes kiőrlésű zabkorpát
- 5 dkg vaj/libazsír lereszelve (így a hűtőből nem időben kivett vajat is remekül tudjuk használni)

A dagasztógéppel elvégeztetjük a dolgát, nagyon finom, lágy, selymes lesz a tészta. Kelesztőtálban megkelesztjük, egyforma súlyú darabokra osztjuk, gömbölyítjük és kicsit pihentetjük. Majd a gömbökből kiflit formázunk, 200 fokra előmelegített sütőben szépre sütjük. (Mielőtt a sütőbe tesszük, megpermetezzük hideg vízzel.)



Kalciton:
Két fő alkotóelemből áll: zabkorpából, és szezámpehelyből. Fogyasztása remek eszköze a csontritkulás megelőzésének, tulajdonképpen a kálcium pótlására szolgáló élelmiszer.

A szezámmag Indiából származik, és a hallhatatlanság szimbólumaként is számon tartják az ott élő emberek. Ami nem is tűnik túlzásnak, ha számba vesszük a számtalan jótékony hatását.
- Magas kalcium és magnézium tartalma van. Az emberi szervezet sokak szerint, a legjobban a szezámból tudja hasznosítani a csontépítéshez szükséges kalciumot. A kalcium megfelelő beépüléséhez ugyanis szükséges a magnézium jelenléte is, ami a szezámmagban megvan.
- Kedvező zsírsav összetétele van: többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag.
- Magas az anyagcsere folyamatokhoz szükséges B1-, B2-vitamin és a niacin-, valamint a szabad gyökök hatástalanításában fontos szerepet játszó E-vitamin-tartalma.
- Magas az élelmi rost tartalma, így székrekedésben szenvedők, fogyókúrázók is színesíthetik felhasználásával az étrendjüket.


A zabkorpát sokszor igazi csodaszerként emlegetik, mint ahogy a cikkből is kiderül, méltán rászolgál erre a jelzőre. A zabkorpa nem összetévesztendő a zabpehellyel, vagy a búzakorpával. Sokoldalú élettani hatása segít az egészséges táplálkozás kialakításában, ezáltal egészséged megőrzésében.


A zabkorpa több szempontból is igen hasznos alapanyag az egészséges étkezés  szempontjából. Egyrészt csökkenti a koleszterintszintet, ami ugye főleg szív– és érrendszeri betegségek kiváltója lehet. Ráadásul nem egy elhanyagolható dolog, hiszen a magas koleszterinnel a lakosság 15–20%-a küzd. Másrészt magas rosttartalmának köszönhetően (a zabkorpa 28%-a rost, aminek a fele úgynevezett vízoldékony rost) nagyon hatékonyan tisztítja a beleket, és gátolja a zsírok és szénhidrátok felszívódását. Védi a gyomor és a bél nyálkahártyáját, továbbá élelmi rostokat, fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz.

Fogyókúrázók számára kiváló élelmiszer, hiszen magas rosttartalmának és „béltisztító“ hatásának köszönhetően nagyon sok salakanyag eltávolításában segít, valamint a rostok akadályozzák a fölösleges energiafelvételt.
Felhasználási javaslat:
-    joghurtba keverve reggeliként
-    Palacsinta tésztába keverve
-    Kekszekbe keverve
-    Panírozásra
-    Fasírtokba áztatott kenyér helyett
-    Főzelékekbe keverve
-    Kenyértésztába keverve

Forrás: 
http://www.ritakonyhaja.hu/egeszseg-konyha/bio-reform-alapanyagok/2070-hatekony-kalciumpotlas-kalcitonnal.html
http://www.biotechusashop.hu/your-body/2013/11/18/Zabkorpa/

2014. március 29., szombat

Kefíres foszlós kalács

A kiindulás Limara foszlós kalácsa volt. Aztán nem volt annyi habtejszínem. Mi több, nem is habtejszínem, hanem főzőtejszínem volt a hűtőben, de tán csak egy deci. Nem ijedtem meg, gondoltam, hogy jó lesz a kefir is:), igen ám, de a kefirből meg olyan kevés volt az egy pohár, két pohár meg sok lett volna, így az egy pohár kefirt még egy kis tejjel egészítettem végül ki. Tulajdonképpen ennyi a változtatás az enyémben, ja meg a formázása...:).

Hozzávalóim:
- 1 dl főzőtejszín
- 1 pohár kefir
- pár evőkanál tej (apránként adagolva, amennyi szükséges belőle)
- 200 gramm rétesliszt
- 300 gramm liszt
- 3 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 2 dkg élesztő
- 1 egész tojás, 1 tojásfehérje

+ 1 tojássárgája + 1 evőkanál tej a kenéshez

A hozzávalókat beletesszük a dagasztógép üstjébe és elkészítjük a tésztát. Kelesztőtálban hagyjuk megkelni, majd három részre osztjuk és megfonjuk a kalácsunkat. Fél órát pihentetjük még, megkenjük tojássárgájával (amit egy evőkanál tejjel elkevertünk) és 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 30 percig sütjük.

Elvileg nem kéne, de nekem szétrepedt a kalács...viszont mennyei lett az íze és gyengén roppanós a héja...



Rozskovászos kenyér

Tegnap elfogyott az öregtésztám, így este a hűtőben alvó kovászból kivettem egy adagot, megetettem, és ment a mikróba lefedve....reggelre ilyen lett:


Na, és akkor a hozzávalók:

Az aktív kovászhoz:
Az éppen alvó kovászunkból kiveszünk 7-8 dekányit és 10 dkg rozsliszttel és 10 dkg vízzel alaposan elkeverünk, betakarjuk celofánnal és betesszük a mikróba, hogy egész éjjel egyenletes hőmérsékleten legyen.

A kenyérhez:
- az összes aktív kovász
- 50 dkg kenyérliszt
- 2 tk só
- kb. 3 dl víz
- 2 evőkanál olaj

A dagasztógép remekül elvégzi helyettünk a dagasztást :D, így ne féljünk használni a masinát! Kb. 2 órát pihentetem, kelesztem. Deszkára borítjuk, óvatosan megformázzuk és mehet is a sütőtálba, bár én most tepsin sütöttem (maradhattam volna inkább a sütőtálnál...), lefedjük (megspricceljük kis vízzel, majd sütés előtt is vizezhetünk még kicsit) és még hagyjuk állni 2-3 órán keresztül. 230 fokra előmelegített sütőbe tolom és szépre sütöm (nagyjából 40-50 perc). Ha kész, rácsra teszem hűlni, megspriccelem hideg vízzel. És elvileg szépen kirepedezik...nekem most nem repedezett, nem cserepesedett, de nem bírtam kivárni, és langyosan megvágtam...megérte :)))))))))



2014. március 25., kedd

Bagett


Először is azzal kezdeném, hogy aki hamar akar frissensült bagettet tartani a kezében, bele se kezdjen :). Ugyanis ez a recept nagyjából 16 óra után lesz kézzel fogható, bagett illatú és formájú:). Viszont (egyelőre még csak remélem) megéri a fáradságot, mert ilyen lyukacsokat én még életemben nem gyártottam élesztős tésztából, és abból is csak összesen 5 gramm van a tésztában.

Az egész úgy kezdődött, hogy kicsit szeretném bővíteni a látókörömet a kovász különböző típusaival kapcsolatban, és elkezdtem keresgélni, hogy melyik külföldi elnevezés mit is jelent magyarul, vagy legalábbis mi a magyar megfelelője. Nehezen boldogultam, bár többé-kevésbé találtam könyveket, leírásokat, de ezt nem lehet egy óra (de egy nap alatt sem) felkutatni, elolvasni...így megkérdeztem Limarát, hogy tud-e valamilyen oldalt, ahol tájékozódhatok ezzel kapcsolatban. Azt mondta, csak külföldi oldalt tud, de én akkor már azt sem bántam, mert annyi külföldi blogot olvasok, nézegetek, hogy igazából meg sem kottyan...bár sokminden van, amit nem értek, de azért a szövegkörnyezetből mindig remekül ki lehet következtetni a dolgokat :). Szóval Limara ajánlotta nekem ezt a német oldalt, amibe AZONNAL beleszerettem, egész este, gyakorlatilag ájulásig olvastam, értelmeztem a dolgokat (na jó, próbáltam értelmezni).

Tanultam egy új szót is közben: autolízis (önbontás; élettani működés, amelynek során az elhalt v. megsérült sejtek enzimjeikkel önmagukat lebontják). Ez gondolom, a kenyérnél (vagy jelen esetben a bagettünknél) azt jelenti, hogy a lisztet és a vizet összekeverjük (mást nem) és békén hagyjuk 12 órán át. Ezalatt az idő alatt  megindul az erjedés, önerjedés. Gyakorlatilag pedig az történt, hogy a viszonylag kemény, nem ragadós gombócomból egy lágy massza lett 12 óra után. Tehát valami biztos történt :).

Ha reggelre szeretnénk friss bagettet, akkor nagyon korán kell kelni, hogy az elkészüljön. Mondjuk a fogyasztástól vissza kell számolni még kb. 4.5 órát + 12 órát :D :D. 12 óra kell, hogy a kétféle előtészta összeálljon, és csak 12 óra után tudjuk magát a tésztát elkezdeni. Szóval én úgy döntöttem, hogy inkább estére szeretnék sütni, és így reggel  mondjuk nem biztos, hogy ropogósat, de legalább finomat visznek suliba a gyerekek. 

Szóval én reggel 7-kor kezdtem a munkát.

Előtészta (közben rájöttem én, hogy angol nyelven ezt hívják poolish-nak):
- 100 gr BL80 kenyérliszt
- 100 gr víz
- 1 gr élesztő

Ezeket alaposan elkeverem, jó kis nokedli sűrűségű tészta lesz. 1 órán át szobahőmérsékleten, majd további 11 órán át a hűtőben hagyjuk állni.

Autolízis tészta (hosszú ideig, szobahőmérsékleten erjedt tészta):
- 400 gr BL80 kenyérliszt
- 250 gr víz

A dagasztógéppel éppen csak addig kevertetem, amíg szép sima tészta nem lesz. Viszonylag rugalmas tésztát kapunk, amit aztán egy tálba teszünk, lefedjük, és szobahőmérsékleten 12 órán át hagyjuk hogy az erjedési folyamatok meginduljanak.

További hozzávalók 12 óra elteltével:
- 4 gr élesztő
- 10 gr só
- az összes előtészta
- az összes autolízis tészta

12 óra eltelte után jön a munka további része. Az előtésztánkat átöntjük a dagasztógép üstjébe, hozzátesszük az erjesztett tésztánkat, a 10 gr sót és a 4 gr élesztőt. A dagasztógéppel kikevertetjük alaposan a tésztát, a gyors keverés miatt el fog válni az edény falától a gyönyörű és fényes tésztánk. Ám a látszat csal, mert azért ragad az rendesen... :). Ha ez megvan, a pultra (deszkára, szilikon nyújtólapra) borítjuk, amit előtte gyengén meglisztezünk. 3 órát fog pihenni még a tésztánk. Az első két órában félóránként meghajtogatjuk alaposan, kézzel nagyon könnyen tudjuk szétlapogatni (mindig lisztezzünk finoman). Aztán egy órát pihen, majd megformázzuk a bagetteket, sütőlemezre tesszük és kicsit még állni hagyjuk, bevágjuk. Aztán mehet 260 fokra előmelegített sütőbe, aminek az aljába egy jénaiban forró vizet tettünk. Nekem 45 percet sült, mire kivettem a sütőből....nem tudom, hogy ez a sütőm hibája-e vagy a rossz minőségű gáz esetleg az oka ennek a viszonylag hosszú sütési időnek...a receptben 20 perc van csak....Na, mindegy, mert végül is szemmel tartottam, és szépre sült, nem égett meg egyáltalán, viszont csodás pirosas színe lett! :)






A recept forrása: http://www.ploetzblog.de/2014/01/11/baguette-mit-t65/

2014. március 20., csütörtök

Kovászos-élesztős kenyér

Amikor frissíteni kell a kovászt, akkor egy részét mindig ki kell hajítani. Vagyis kellene. Én mindig megsajnálom, és egy kis műanyag csalamádés vödörben gyűjtögetem, mindig megkeverem és visszateszem a hűtőbe :D. Tegnap este ebből a vödörkéből vettem ki kb. 8 dekányit, megetettem 10 deka kenyérliszttel és 10 deka vízzel, összekevertem alaposan és betettem a mikróba, hogy szép egyenletes levegőn legyen. Reggelre csodaszépen felfutott:), bugyborékolt, habosodott.............és akkor gondolkodtam, hogy milyen kenyeret is csináljak....és Ő követte a gondolatot :D.

Hozzávalók:
- az előző este megetetett összes kovász
- 8 gr friss élesztő
- 490 gr BL80 liszt
- 2 ek (10 gr) lenmagliszt
- 2 ek burgonyapehely
- 2 ek olaj
- 2 tk só
- 2 tk tönkölykorpa
- kb. 2,5-3 dl víz

A hozzávalókat a dagasztógép üstjébe mérjük és hagyjuk, hogy a masinánk jól végezze a dolgát. A tésztát kelesztőtálba tesszük, és mehet a hűtő aljába, legalább négy órányit. Kivesszük, átgyurmázzuk, kiütögetjük a levegőt, megformázzuk, lisztezett konyharuhával bélelt kosárba tesszük az aljával felfelé, betakargatjuk és visszatesszük a hűtőbe. Kb. 3-4 órát megint pihentetjük, majd sütés előtt nagyjából fél órával elővesszük, sütőlemezre tesszük, bevágjuk, letakarjuk. 230 fokon kezdjük sütni, alulra tehetünk be egy tűzálló tálban vizet (én előre felforralom és úgy öntöm be, hogy már eleve gőzölögjön :D :D). Addig sütjük, amíg szép piros nem lesz (nem néztem az órát, de egy idő után az illatán is lehet érezni, hogy most már gyakrabban kell ránézzünk, hogy mikor lesz kész. Finom ropogós lett a héja, a tetejét kicsit hosszabban vágtam be, mint kellett volna, kicsit széthasadt ott, a belseje meg finom pihe-puha lett! :) A lenmagliszt gyönyörű színt ad neki!



 

2014. március 18., kedd

Kifli - kicsit másképp

Tegnap megetettem a második kovászt, és a maradékot ottfelejtettem a pulton a tálban....de persze, hogy ne menjen pocsékba, kipróbáltam, hogy milyen ebből a kifli. :))) Egy kis élesztős rásegítés azért volt, de minimális, csak annyi, amennyi az öregtésztás dolgoknál szokott lenni.

Hozzávalók:
- 500 gr BL80 kenyérliszt
- 2 ek tönkölykorpa
- 16 deka maradék kovász, ami etetésből adódóan kihajításra ítélt volt, de én megkegyelmeztem neki, és ami majdnem egy napot a pulton felejtődött....
- 1 dkg friss élesztő
- 2 tk só
- 2 ek olaj
- 1 pohár joghurt (natúr)
- kb. 2 dl víz (lehet, hogy kevesebb, nem mértem, csak úgy öntögettem egy pohárból)

A hozzávalókat a dagasztógépbe tesszük, és hagyjuk, hogy elvégezze a dolgát :). Kelesztőtálba tesszük a tésztát, és hagyjuk megkelni. A gyúródeszkára borítjuk, nyolc egyenlő gombócot formálunk, amiket kicsit pihentetünk. Csepp, majd háromszög alakúra nyújtjuk és kiflinek tekerjük fel, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, letakarjuk konyharuhával és kb. fél órát pihentetjük még. A sütőt 200-220 fokra melegítjük elő, és egy tűzálló tálban vizet is teszünk alulra. Mielőtt a sütőbe toljuk a tepsit, alaposan megspricceljük vízzel és megszórjuk magokkal. A kifliket szépre :) sütjük és jó étvággyal megesszük :)!

Hihetetlenül ropogós lett kívül, belül pedig finom, puha :). Nem is kell hozzá más, mint finom, friss vaj :).




Kovásszal készült öregtésztás, rozsos kenyér

Az úgy volt, hogy míg neveltem a sima kovászt (a joghurt nélkülit), ott voltak a kidobandó kovászok...de én megsajnáltam és bekevertem a kidobandó kovásszal egy adag öregtésztát. Most jött el az ideje, hogy ki is próbáljam:).

Hozzávalók:
- 25 deka öregtészta (kovásszal készített)
- 1 dkg élesztő
- 400 g BL80 kenyérliszt
- 100 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 2 ek puffasztott amaránt
- 2 ek burgonyapehely
- 2 ek lenmagliszt
- 2 tk só
- 2 ek olaj
- és folyadék...de nem tudom, hogy pontosan mennyi, mert a plusz hozzávalók miatt szerintem biztos több ment bele, mint szokott, de nagyjából 300 ml





2014. március 15., szombat

Kovászos fehér kenyér

Már majdnem két hete nevelgetem a kovászt (a simát, ami csak liszt + víz hozzáadásával indult). Tegnap elérkezettnek láttam az időt, hogy ma kenyeret készítsek belőle. Amikor megetettem ezt és a joghurtos indítású kovászt is, akkor ebből kivettem 70 grammot és hozzáadtam még 10 dkg lisztet és 10 dkg vizet, alaposan elkevertem, és a többi kovász mellé állítottam:). Ennek és a joghurtos indításúnak a maradékát összekevertem és csináltam egy kovászos öregtésztát, ami mára gyönyörűen megkelt, összeesett, megint megkelt....stb. Hamarosan megy be a hűtőbe...

Szóval kovászos kenyér...Limara kovászos fehér kenyerét választottam, és mivel nekem szerintem jó aktív kovászom volt most, így az élesztőt teljesen kihagytam a tésztából. Csak a tegnap, direkt ehhez a kenyérhez megetetett kovászt használtam.

A hozzávalók:
- az összes kovász
 

- majdnem 3 dl víz (úgyhogy óvatosan öntögessük a folyadékot a liszthez...a 2.5 az tuti, onnantól kezdve apránként adagoljuk...)
- 2 tk só
- 2 ek olaj
- 2 ek burgonyapehely
- 500 gr BL80 kenyérliszt

A hozzávalókat a dagasztógép üstjébe mérjük és megdagasztatjuk a tésztát. Kelesztőtálba tesszük, és hideg helyen pihentetjük nagyjából négy órányit. Ezután kitettem a tálat a pultra, hagytam, hogy nagyjából felvegye a konyha hőmérsékletét, megformáztam és szakajtóban, vagy kosárban (lisztezett konyharuhában egy tálban) vagy a jénaiban
kelni hagytam hűvös helyen, míg duplájára nőtt. Óvatosan átgörgettem a sütőtálba, bevágtam és kicsit hagytam még állni.

Hideg sütőben kezdjük sütni, 230 fokon 50 percig. Sütés előtt ne felejtsük el bespriccelni hideg vízzel.

Megmondom őszintén, úgy toporogtam a sütő mellett, és állandóan nézegettem, hogy most akkor feljön vagy sem? De ugye mégis igen? És nem hagy cserben? Eleinte nagyon elkeseredett voltam, volt egy pillanat, amikor úgy gondoltam, hogy kikapcsolom és kihajigálom az egészet....aztán volt kis dolgom és amikor visszamentem a konyhába, és bekukkoltam, akkor már így nézett ki (nem jó fotó, mert foltos a jénai a gőztől meg a liszttől, de nekem sokat jelentett...):

Tegyük rácsra és spricceljük meg hideg vízzel, hagyjuk kihűlni. (Én kivittem az előszobába, ott hűvösebb van jóval, mint a lakásban...)

Spriccelés és (remélem) cserepesedés előtt:





Némi cserép azért akad...:)):






Májgombóc

Az úgy volt, hogy vettem egy tálca csirkemájat...hogy majd csinálok belőle valamit...valamikor...aztán mikor már az idő szorított, kitaláltam, hogy májgombócot csinálok a levesbe. Nézegettem én a recepteket, találtam is szimpatikust, nem bonyolultat...aztán mégsem azt csináltam, hanem magamtól.

Hozzávalók: 
- fél kg csirkemáj megtisztítva
- hagyma
- petrezselyem
- só, bors
- búzadara
- egy-két db zsömle beáztatva (tejbe v. vízbe)

A hagymát megpucoltam, apróra vágtam és olajon megpirítottam. A csirkemájat a késes aprítóba tettem és gyakorlatilag pépesítettem. Hozzáadtam a megpirított hagymát, némi beáztatott zsömlét, a sót, borst és a petrezselymet, majd még kicsit aprítottam a cuccon. Kaptam egy viszonylag folyós masszát, amit biztos, hogy még nem lehet a levesbe szaggatni, így adtam hozzá búzadarát, nem tudom, mennyit, úgy csináltam, ahogy amúgy a grízgaluskát szoktam: sűrű tejföl állagig adagoltam a darát, aztán letakartam és kb. egy órát pihent, míg a forrásban levő levesbe szaggattam kiskanállal. Megvártam, míg szépen feljönnek, rotyogtattam kicsit még és már kész is volt. A gyerekek versengtek, hogy ki eszi meg a gombóckákat...:))


2014. március 13., csütörtök

Amarántos zsemle

Még régebben olvastam Limaránál a puffasztott amarántról....nagyon izgatta a fantáziámat, hogy az hogy is nézhet ki...hát, ma a bioboltban vettem egy csomaggal...kinézetre pont olyan, mint a mini pattogatott kukorica :D :D, az illata pedig szerintem egy kicsit a friss töpörtyűre hasonlít. Pár nappal ezelőtt írtam is az amarántról egyébként - amikor az amaránt lisztet vásároltam...

Szóval Limaránál nézelődve találtam ezt a zsemlereceptet, és muszáj volt megsütni és még többször is fogom!!!! (Én egy kicsit több folyadékkal csináltam.)


Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 1.5-2 tk só
- 140 g joghurt (natúr)
- kb. 2.5 dl víz
- 25 g puffasztott amaránt
- 2 ek olaj
- 2,5 dkg FRISS élesztő

A hozzávalókat a dagasztógép üstjébe mértem és megcsináltattam a masinával a tésztát, kelesztőtálban hagytam megkelni. Mikor megkelt, deszkára borítottam és 9 egyforma darabra vágtam, zsemléket formáztam belőle és sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket pihenni (természetesen tiszta konyharuhával letakartam) kb. 30 percig. 200 fokra előmelegített, gőzös sütőben sütöttem meg a zsömiket (mielőtt betettem a sütőbe, alaposan lespricceltem vízzel és megszórtam tönkölykorpával), nem tudom pontosan mennyi idő alatt, nézegettem őket és amikor úgy gondoltam, hogy szép a színe, akkor kivettem és rácson hagytam hűlni. Holnap reggelire és tízóraira lesz a gyerekeknek:).

Kiegészítés: sütöttem pár zsemlét már, de ez most nagyon finom, ropogós, ízletes...lehet, hogy az amaránt miatt? :)






2014. március 11., kedd

Focaccia Farcita

Ma reggel a kovász kapcsán az angol kenyeres könyvemet olvasgattuk....és már régen is meg akartam ezt a kenyérfélét csinálni, de valahogy sosem került sor rá...na, majd akkor ma....délelőtt voltam Békáson bringával, hazafelé a helyi hipermarketben megvettem hozzá a kétféle sajtot (gorgonzola és mozzarella), begyurmáztam egy kenyértésztát hozzá. Mikor a tészta megkelt, kétfelé vettem, pizzasütő lemez méretűre kinyújtottam mindkettőt, rá hajigáltam az apróra tépkedett sajtokat és a bazsalikomleveleket az egyik lapra, a másikkal beborítottam, összenyomkodtam mindenhol, kicsit megszurkáltam és megkentem olívaolajjal, megszórtam nagyszemű sóval és ment a sütőbe. Mind elfogyott:), még Marcinak is ízlett!!! Jó bőven mehet bele a sajtokból, legalább 20 deka legyen a gorgonzola és a mozzarella is (több lehet, de kevesebb nem).




2014. március 9., vasárnap

Kovászos bagett (iciripicirike élesztővel)

Csinálok egy másik kovászt is, más módon...én ezt kevésbé érzem alaposnak, mint amiről tegnap írtam, de kíváncsi vagyok, hogy működik az is, hogy két különböző eljárással mit lehet elérni. Ennek a kovásznak a leírását nem részletezném, mert nagyjából megegyezik a tegnapival, de itt talán hamarabb beteszi a hűtőbe és az adagok is másmilyenek...de végül is a lényege ugyanaz. 6. napos kovász kiöntendő részét nagyon megsajnáltam, és gondoltam, felhasználom kis reggeli péksütihez..nem tudom, hogy zsemle vagy kifli...majd azt még kitalálom...A recept a bejegyzés végén:).

Mindenesetre 40 grammot kivettem a kidobandó kovászból és hozzátettem még 70 gramm kenyérlisztet és 70 gramm langyos vizet, alaposan elkevertem...de mivel a kovászról olvasottak alapján ez még nem annyira erős kovásznak számít, megtámogattam kis megszáradt élesztővel, amit a hűtőben találtam :D, de mivel ugye próbasütök, ezért lemértem: 4 gr volt. Szóval hozzámorzsoltam a 4 gr élesztőt, letakartam fóliával és mivel amúgy is főztem, ott hagytam a tűzhely mellett, a melegben. (Azért tisztes távolságra a tűztől...) Megvártam, míg a duplájára nőtt a kulimájsz és hozzáöntöttem az előre kimért liszthez. Sót, olajat és vizet adtam hozzá, majd tésztát dagasztottam belőle a dagasztómasinám segítségével, kelesztőtálba tettem, és hagyom, hogy lepukkanjon a teteje....

A kovász-kulimájsz így nézett ki oldalról és felülről, mikor a liszthez öntöttem:


Ilyen volt a tészta, miután megkelt:


Ilyen volt megformázva, a tepsiben üldögélve és várva a sütő melegére:



Sülés közbeni információk:
Ugyanolyan hőfokon (230 fok) sülnek mindkettő tepsiben a bagettek...a villanyosban a teteje már piros, de az alja még puhácska, úgyhogy kivettem a tepsiből, rácsra tettem és kicsit csökkentettem a hőfokon, kivettem a vizes tálat...sajna nem tudok a tetejére fóliát tenni, mert elfogyott....a gázosban viszont egyelőre nagyon szép, de sokkal kevésbé piros, az alsó rész viszont itt is puhácska...itt nem változtattam a hőfokon semmit egyelőre.

Ezekkel a változtatásokkal együtt teljesen azonos ideig sült mindkét sütőben: nagyjából 35-40 percig. A villanyos pirosabb, fényesebb, kicsit cserepesebb....de a másik sem lett rossz....És hát a belseje....lágy, finom, puha, ruganyos.....selymes...nem is tudom, milyen szavakat lehetne még írni róla....kár, hogy nem reggel van, és nem ilyen roppanósan viszik tízórainak a gyerekek...:)
És ilyen lett sütés után:











És akkor a RECEPT:

40  gr amúgy kidobandó kovász
70 gr langyos víz
70 gr kenyérliszt
3-4 gr száraz élesztő (nem szárított, hanem a megmaradt, kiszáradt élesztő)

Ezeket összekeverem és hagyom a duplájára nőni:).

az összes kovászt el kell keverni, majd dagasztani a következőkkel:
500 gr kenyérliszt
2 tk só
3 dl langyos víz
3 ek olaj

A tésztát tegyük kelesztő tálba, és hagyjuk megkelni. :) Miután megkelt, formázzuk és süssük meg a szokásos módon, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és hagyjuk még kb. fél órát pihenni. A gázsütőt 230 fokra melegítsük elő, az aljába tegyünk egy jénait vízzel és gőzösítsünk előre. A villanysütőt nem kell (szerintem) előmelegíteni, az aljába forró vízzel teli tálat tenni, de itt is 230 fokon süssük majd a bagetteket...