2014. október 21., kedd

Almás pite


Ennek az almás pitének a  receptjét egy kedves barátnőmtől kaptam sok-sok évvel ezelőtt, aztán az évek alatt kicst a saját ízlésünkre formáltam, és lett ez belőle: 

Hozzávalók a tésztához:

. 250 gr VAJ
. 400 gr liszt (fele-fele finom- és rétesliszt)
- 100 gr kristálycukor
- 1 tojás (+1 a kenéshez)
- fél citrom reszelt héja és leve
- 1 tasak sütőpor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1-2 ek tejföl/joghurt/kefir/aludttej

Hozzávalók az almatöltelékhez:

- legalább 2 kg alma megpucolva és lereszelve
- 2 tasak vaníliás cukor (ha vki édesebben szereti, akkor nyilván több cukrot tesz bele)
- fahéj (szintén ízlés szerint)


A tésztát összeállítjuk a késes aprító segítségével, vagy ha dagasztógépet használunk, akkor a vajat le kell reszeljük. Gombóccá formázzuk, és betesszük a hűtőbe, amíg az almatölteléket elkészítjük.

A tésztát kétfelé nyújtjuk, és kb. 3-4 mm vékonyan a tepsinek megfelelő méretűre nyújtjuk. A vékonyság fontosabb, mint a méret, ezért a fölösleget bátran levághatjuk. (Azért mondjuk ha valaki vastagabb tésztával szereti, akkor nem szentírás ez a 3-4 mm.. :D). A tepsit kivajazzuk, kilisztezzük, és már mehet is rá az egyik méretre nyújtott lap. Erre tesszük rá egyenletesen a kinyomkodott, ízesített almareszeléket, majd ráhelyezzük a másik tésztalapot. A széleket benyomkodjuk, felvert tojással megkenjük a tetejét, villával megszurkáljuk, és 180-200 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 25 percre. 

Ha kész, kivesszük a sütőből, és a tepsiben hagyjuk hűlni, utána ízlés szerinti méretűre vágjuk. Tuti finom, többször sütött és eddig mindig jól vizsgázott ;).




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése