2014. március 6., csütörtök

Rozsos cipó


Rozsos öregtésztával készült a mai cipócska. Bár nem is kéne becézni, mert kicsit nagyobbra nőtt, mint ahogy én azt elképzeltem...a kenyér szelleme vicceskedni próbált, és kitöltötte a cipó a sütőedényt (jelen esetben jénai aljat és zepter fedőt).

Hozzávalók:

30 dkg öregtészta (rozslisztes)
390 gr BL80 kenyérliszt
5 dkg amaránt liszt
5 dkg lenmagliszt
1 dkg élesztő
2 tk só
2 evőkanál olaj
kb. 2,6 dl víz (vagy picit több, attól függ, hogy mennyi vizet vesz fel a liszt)

A hozzávalókat a dagasztógépbe tesszük, és elkészítjük a tésztát. Kelesztőtálban megkelesztjük, félidőben átgyúrjuk finoman, majd a kelesztés végén megformázzuk és a sütőedénybe tesszük, és még így is hagyjuk kelni. 230 fokra beállítjuk a sütőt és kb. 40 percig ilyen hőfokon sütjük (a sütőedény fedelét belülről megspricceljük, kenyeret bevágjuk a sütés előtt). Visszavesszük a hőfokot, levesszük a jénai fedelét és még kb. 10-15 percig sütjük (amíg szép piros színe nem lesz). Kivesszük a szépre (készre) sült kenyeret, rácsra tesszük hűlni és hideg vízzel megspricceljük.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése