2014. március 30., vasárnap

Kefires kifli kalcitonnal és zabkorpával dúsítva

Tulajdonképpen Limara aludttejes kiflije volt a kiindulópont, aztán jöttek az akadályok itthon. Próbáltam én tejet altatni...de nem jött össze...úgyhogy maradunk a kefirnél. :) Viszont ma a bioboltban vettem kalcitont. Hogy mi is az? Na, én sem tudtam, pár napja találkoztam ezzel a szóval valahol a neten, nem is emlékszem már rá, hogy hol...és hogy egyáltalán hogy került elő a dolog. (A kalcitonról bővebbet a bejegyzés végén olvashatsz.)

Hozzávalók a kiflihez:
- először is kovászt (tkp. gyorskovász) kell készítenünk, ami áll 1 dkg élesztőből, 2 dl vízből és 20 dkg lisztből. Ezeket elkeverjük és letakarva állni hagyjuk a konyhapulton 4-5 órán át.
.....4-5 óra múlva hozzáadunk még a kovászunkhoz:
- 40 dkg lisztet
- 2 kk sót
- 2 pohár kefírt
- 3 evőkanál kalcitont
- 2 evőkanál teljes kiőrlésű zabkorpát
- 5 dkg vaj/libazsír lereszelve (így a hűtőből nem időben kivett vajat is remekül tudjuk használni)

A dagasztógéppel elvégeztetjük a dolgát, nagyon finom, lágy, selymes lesz a tészta. Kelesztőtálban megkelesztjük, egyforma súlyú darabokra osztjuk, gömbölyítjük és kicsit pihentetjük. Majd a gömbökből kiflit formázunk, 200 fokra előmelegített sütőben szépre sütjük. (Mielőtt a sütőbe tesszük, megpermetezzük hideg vízzel.)



Kalciton:
Két fő alkotóelemből áll: zabkorpából, és szezámpehelyből. Fogyasztása remek eszköze a csontritkulás megelőzésének, tulajdonképpen a kálcium pótlására szolgáló élelmiszer.

A szezámmag Indiából származik, és a hallhatatlanság szimbólumaként is számon tartják az ott élő emberek. Ami nem is tűnik túlzásnak, ha számba vesszük a számtalan jótékony hatását.
- Magas kalcium és magnézium tartalma van. Az emberi szervezet sokak szerint, a legjobban a szezámból tudja hasznosítani a csontépítéshez szükséges kalciumot. A kalcium megfelelő beépüléséhez ugyanis szükséges a magnézium jelenléte is, ami a szezámmagban megvan.
- Kedvező zsírsav összetétele van: többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag.
- Magas az anyagcsere folyamatokhoz szükséges B1-, B2-vitamin és a niacin-, valamint a szabad gyökök hatástalanításában fontos szerepet játszó E-vitamin-tartalma.
- Magas az élelmi rost tartalma, így székrekedésben szenvedők, fogyókúrázók is színesíthetik felhasználásával az étrendjüket.


A zabkorpát sokszor igazi csodaszerként emlegetik, mint ahogy a cikkből is kiderül, méltán rászolgál erre a jelzőre. A zabkorpa nem összetévesztendő a zabpehellyel, vagy a búzakorpával. Sokoldalú élettani hatása segít az egészséges táplálkozás kialakításában, ezáltal egészséged megőrzésében.


A zabkorpa több szempontból is igen hasznos alapanyag az egészséges étkezés  szempontjából. Egyrészt csökkenti a koleszterintszintet, ami ugye főleg szív– és érrendszeri betegségek kiváltója lehet. Ráadásul nem egy elhanyagolható dolog, hiszen a magas koleszterinnel a lakosság 15–20%-a küzd. Másrészt magas rosttartalmának köszönhetően (a zabkorpa 28%-a rost, aminek a fele úgynevezett vízoldékony rost) nagyon hatékonyan tisztítja a beleket, és gátolja a zsírok és szénhidrátok felszívódását. Védi a gyomor és a bél nyálkahártyáját, továbbá élelmi rostokat, fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz.

Fogyókúrázók számára kiváló élelmiszer, hiszen magas rosttartalmának és „béltisztító“ hatásának köszönhetően nagyon sok salakanyag eltávolításában segít, valamint a rostok akadályozzák a fölösleges energiafelvételt.
Felhasználási javaslat:
-    joghurtba keverve reggeliként
-    Palacsinta tésztába keverve
-    Kekszekbe keverve
-    Panírozásra
-    Fasírtokba áztatott kenyér helyett
-    Főzelékekbe keverve
-    Kenyértésztába keverve

Forrás: 
http://www.ritakonyhaja.hu/egeszseg-konyha/bio-reform-alapanyagok/2070-hatekony-kalciumpotlas-kalcitonnal.html
http://www.biotechusashop.hu/your-body/2013/11/18/Zabkorpa/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése