2014. február 28., péntek

Kefires kifli

Imádjuk a kifliket. Bármilyen formájúan. Dagadtan, vékonyan, görbén....mindegy, hogy milyen:). Úgyhogy ma Limara aludtejes kiflijére esett a választásom. Aludttej helyett kefirt használtam, és csak alaposan bespricceltem vízzel, mielőtt a sütőbe kerültek volna, egyébként nem változtattam semmit:).




Kovász:
  • 2 dl víz
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 dkg friss élesztő
Tészta:
  • az összes kovász
  • 2 tk. só
  • 40 dkg finomliszt
  • kb. 2 dl kefir
  • 5 dkg puha vaj
  • + 2 dkg olvasztott vaj

Kenyérsütőgép üstjébe mérjük a kovász hozzávalóit és alaposan összedolgoztatjuk (kb. 5 perc), majd kikapcsoljuk a gépet és 4-5 órán keresztül magára hagyjuk a kovászt.
Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót, a 2 dkg olvasztott vaj kivételével, az aludttejből visszatartunk egy keveset, csak szükség szerint adagoljuk a tésztához.A kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát kell készítenünk.
Amikor a dagasztás kész a tésztát kelesztőtálba tesszük, letakarjuk és 35-40 perc alatt duplájára kelesztjük.
Finoman meghintjük liszttel a deszkát (szilikonlapot) és a megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk. 10 egyforma darabba vágjuk. Egyesével gömbölyítjük őket és egy ruhával letakarjuk. 10-15 percig pihenni hagyjuk.
A megkelt kis cipókból először egyesével kb. 20 cm átmérőjű körlapot nyújtunk, ezután egy irányban folytatjuk a nyújtást, hogy ovális formát kapjunk. Olyan vékonyra nyújtjuk, amilyen vékonyra csak tudjuk. Az olvasztott, de nem meleg vajjal vékonyan megkenjük (ettől lesz letekerős), majd feltekerjük a kifliket. meghajlítjuk és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.
A megformázott kifliket letakarjuk és kb. 30 percig kelni hagyjuk.
Amíg a kiflik kelnek a sütőt előmelegítjük 200 fokra, a megkelt kifliket a forró sütőbe toljuk, előtte alaposan megspricceljük vízzel.

A kiflik sütési ideje kb. 20-25 perc, ha kész, rácsra szedjük őket és kihűtjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése