2013. május 12., vasárnap

Rongyos kifli




Ezt a receptet ma délután készítettem el, és a 16 db kifli nagyjából 20 perc alatt el is fogyott...., nagyon finom, és tényleg pont olyan az íze, ahogy látszik a képeken:). Bátran ajánlom, bár kitartónak kell lenni, mert sokszor kell hajtogatni:).

Hozzávalók:
60 ml meleg víz
125 ml szobahőmérsékletű tej
1 db tojás
350 g fehér kenyérliszt
15 g friss (!) élesztő
1 tk só
25 g cukor
250 g VAJ kockázva


  A folyékony hozzávalókat tej, víz, tojás egy tálba öntjük és villával egy kicsit összekeverjük. Majd öntsük a késes aprító gépünkbe a lisztet, az élesztőt, sót, cukrot, és pörgessük meg egy kicsit majd adjuk hozzá a vajdarabokat. Nem szükséges, hogy a vajdarabokat teljesen eldolgozzuk, felaprítsuk, ezért ne sokáig pörgessük. Öntsük a tojásos keverékhez és kézzel vagy fakanállal kicsit keverjük át, de ezt a masszát is csak nagyjából keverjük össze. Egy nyúlós masszát kapunk, amiben látszanak a vajdarabok. Takarjuk le fóliával és tegyük egy éjszakára a hűtőbe. Reggel vegyük ki és várjunk egy kicsit vele hogy szobahőmérsékletű legyen. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd hajtogatjuk, és megy megint vissza a hűtőbe ezt minimum 3x ismételjük. A 3-4. alkalomra mindig szép sima lesz a tészta. A hajtogatások közt félórát pihentessük letakarva a hűtőben. A tésztát két részre osztom, az egyiket elcsomagolom kicsi időre.

 Kör alakúra nyújtottam kb. 2mm vékonyra és mint a tortát felszeleteltem, majd ezeket a szeleteket feltekertem és kifli formájúra alakítottam.

Sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket, és még kb. 20 percet pihentek tiszta konyharuhával letakarva. 200 fokra előmelegített sütőben, toejásmázzal megkenve és reszelt parmezánnal megszórva kb. 15 perc alatt készre sültek.







A következő extrákkal lehet még felturbózni a rongyos kiflinket: feltekerés előtt (is): megszórhatjuk sajttal, kis darabka kemény sajtot rejtünk el benne, a feltekerés során csokival is tölthetjük (akkor természetesen ne szórjuk meg sajttal a tetejét).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése